keskiviikko 28. elokuuta 2013

Kuinka kohdata transsukupuolinen? (huom. opettajat ja muut auktoriteetit)

Monet tuttavani ovat kyselleet minulta, millä tavalla pitäisi kohdata transsukupuolinen ihminen. Saako asioista kysellä? Pitääkö edetä jonkin tietyn kaavan mukaan? Varsinkin monet opettajat tarvitsisivat mielestäni lisää opetusta erilaisten ihmisten kohtaamiseen, enkä nyt puhu pelkästään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä vaan ihan yleisluontoisesti erilaisista ihmisistä. Varsinkin täällä päin, jossa vain harva opiskelija on esim. maahanmuuttaja tai muslimi, opettajat tuntuvat olevan usein hyvinkin hukassa.
 
Ensimmäinen sääntö on helppo:
 
1. Transsukupuolisia ihmisiä ei tarvitse noteerata sen koommin, heitä ei tarvitse käsitellä kuin silkkihansikkain. Olet vain oma itsesi.
 
2. Älä kysy asioista (sukupuolenkorjausprosessista, transihmisyydestä yms.) ilman, että henkilö antaa siihen luvan. Jos hän haluaa keskustella asiasta kanssasi, voit kysyä mitä tahansa mieleentulevaa paitsi:
 
3. Älä kysy, mitä henkilön housujen sisällä on. Älä esitä siis kysymyksiä sukupuolielimistä.
 
4. Ja jos henkilö esittäytyy sinulle nimellä, joka ei ole hänen juridinen nimensä (esim. minun poikanimeni on Miska, mutta juridinen nimeni on aivan eri), älä kysy, mikä hänen virallinen nimensä on. Monet eivät suostu kertomaan sitä missään tapauksessakaan, se liittyy heidän menneisyyteensä, joka on usein ollut varsin julma ja kova.
 
5. Kohtele häntä sillä tavalla kuin hän haluaa itseään kohdeltavan. Jos hän on esim. transmies, kohtele häntä miehenä. Jos hän tuntee itsensä muunsukupuoliseksi (esim. sukupuolettomaksi), kunnioita sitä ja kutsu häntä vaikka kaveriksesi tai pelkällä nimellä. Muista, että aina löytyy jokin ilmaisu, jonka avulla sukupuolta ei tarvitse ilmaista.
 
6. Äläkä missään, missään tapauksessa kyseenalaista henkilön sukupuolta. Äläkä varsinkaan kuuluttele ympäri kaupunkia, että sinäkös se olit se transsukupuolinen.

Transsukupuoliset ihmiset kiittävät sinua siitä, että osaat käyttäytyä asiallisesti ja kohtelet muita ihmisiä kunnioittaen.
 

Hyviä kirjoja erilaisista sukupuoli-identiteeteistä

 
1. Saanko olla totta?, toim. Liisa Tuovinen (Gaudeamus Helsinki University Press, 2011)
 
2. Trans - sukupuolen muunnelmia, Titta Aarnipuu (Like, 2008)
 
3. Sateenkaari-Suomi, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa, toim. Kati Mustola (Like, 2007)
 

2 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus Miska, tällaisia ohjeita ihmiset oikeasti tarvitsevat. Minulle transsukupuolinen ystäväni on automaattisesti mies, en ole ikinä edes ajatellut muuta. Mutta valitettavasti kaikkien ajatusmaailma ei toimi näin. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja tuo on aivan totta: yllättävän moni ei osaa käyttäytyä hyvin transsukupuolisten kanssa.

      Poista