sunnuntai 18. elokuuta 2013

Luin: Ykköstyttö, Anna-Liisa Haakana

Anna-Liisa Haakana: Ykköstyttö

WSOY, 1981

 
Kirja alkaa tarkalla ja yksityiskohtaisella kuvauksella Norjasta, Norjan luonnosta ja erään ystäväporukan työpaikasta siellä. Moni lappilainen nuori on lähtenyt Norjaan kesätöihin, kuka minkäkin syyn takia. Suurimmalle osalle se syy lienee itsenäistyminen ja irrottautuminen kylän ahtaasta ympäristöstä ja tiukoista normeista. Haakana kuvailee vuonojen kauniita muotoja ja iloisien ihmisten nauravia katseita. Kesäromansseja. En tietenkään voi kuin lukea kateellisena ja katsella, kuinka Haakana taikoo sanoista jotain enemmän.
 
Norjaan lähtee myös peruskoulunsa päättänyt Anitra, joka on juuri aiemmin eronnut poikaystävästään. Anitralle Norja merkitsee itsenäisyyttä, vapautta ja ennen kaikkea etäisyyttä eksä-Maukkaan ja koko pieneen lappilaiseen kyläyhteisöön. Mutta kesän jälkeen kaikki vanha on muuttunut. Anitra on raskaana, eikä se lapsi ole Maukan. Siitä alkaa nuoren naisen kamppailu yhteisön haukankatseita sekä ankaraa isää vastaan. Samaan aikaan tytön pitäisi päättää, pitääkö hän lapsen itsellään vai antaako adoptioon. Ne ovat kysymyksiä, jotka päättävät Anitran tulevaisuuden.
 
Ykköstyttö jatkaa vuotta aiemmin ilmestyneen Ykä yksinäisen Lappi-teemaa ja Lapin karun ympäristön kuvausta. Se on vahva kirja. Jokainen virke on tarkoin harkittu ja juuri siihen paikallensa tarkoitettu. Kirjassa on monia sellasia kohtauksia, joiden kuvailu häkellytti (ja ihastutti) minua niin paljon, että minun oli pakko lukea ne uudelleen ja uudelleen. Maukasta ja Anitrasta kerrotaan niin ihanasti, että luin niitä kohtauksia jopa ääneen ihan itsekseni. Anna-Liisa kertoo, kuinka Maukka laskeutuu Anitran peitoksi ja kuinka kaislat kutittelevat varpaita ja vesi on vielä hieman liian kylmää.
 
Vain yksi asia jäi häiritsemään minua lukemisen aikana sekä sen jälkeen: Miksei Maukka saanut puheenvuoroa lainkaan? Minua jäi askarruttamaan Maukka-raukan kohtalo ja se, miten hän suhtautui entisen tyttöystävänsä raskauteen. Kuka hänelle kertoi sillä jokuhan sen teki, koska puhutaan pienestä lappilaisesta kylästä ja missä vaiheessa? Jäin koko ajan odottamaan sitä kohtausta, kun Maukka ja Anitra kohtaavat toisensa uudelleen. Mitä Maukka olisi sanonut? Kääntänyt katseensa nähtyään tytön jo kasvaneen mahan?


Itse kävin tuossa parisen vuotta sitten toisen kerran Norjan vuonoreiteillä ja mietin, kuinka kaunista voi maailmassa oikein ollakaan. Se oli pirun upeaa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti