sunnuntai 11. elokuuta 2013

Seura nro. 32 ja Marja Björk

Seura-lehden viimeisimmässä numerossa haastateltiin Marja Björkiä tämän suhtautumisesta omaan poikaansa ja uusimpaan kirjaansa (Poika, Like 2013).
 
Kansi ei luvannut hyvää: Otsikossa käytettiin sanaa transseksuaali transsukupuolisen sijaan. En voi käsittää, mitä vaikeaa voi olla kahden niin erilaisen käsitteen erottamisessa. En kyllä ihmettele yhtään; jopa terveystiedon oppikirjoissa puhutaan seksuaalisuudesta eikä sukupuolesta. Onko siis ihme, että nuoret oppivat väärin ja se kostautuu heille myöhemmällä iällä?
 
Tajuavatko kirjan- ja lehdentekijät, että seksuaalisuus on jotain aivan muuta kuin sukupuolisuus? Transseksualismi on tarkkaan ottaen sitä, että ihminen on kiinnostunut seksuaalisesti transhenkilöistä. Ihan samalla tavalla kuin heteroseksuaalisuus ja homoseksuaalisuus. Onko siinä jotain niin vaikeaa?
 
No, skippasin kansitekstin ja siirryin lukemaan itse artikkelia, joka olikin sitten jo asiantunteva ja oikeakielinen. Marja Björk oli asettunut muutamaan hyvään poseeraukseen ja kertoi auliisti siitä, mitä on olla transsukupuolisen lapsen äiti. Kunnioitan Björkiä siinä, ettei hän missään vaiheessa ole vetänyt poikaansa julkisuuden valokeilaan. Se on hyvä veto, sillä oikeastaan kaikki transsukupuoliset haluavat loppujen lopuksi elää ihan normaalia elämää ilman trans-lisää sukupuolen edessä. En minäkään haluaisi tulla tunnetuksi transihmisyydestä, vaan nimenomaan omasta itsestäni, kirjallisista saavutuksistani (hahaha, suuret on haaveet).
 
Artikkelin loputtua minut valtasi tyytyväisyys. On hienoa, että asioista osataan ja halutaan puhua niiden oikeilla nimillä. Mielestäni Marja Björk on juuri sellainen äiti, johon monet, monet äidit voivat samaistua. Hän puhuu avoimesti siitä, miten vaikeaa on ollut hyväksyä oma poika.
 
Miksei tällaisia artikkeleita käytetä opetuksen tukena peruskoulussa ja lukiossa? Miksei kukaan opeta toisten ihmisten kunnioittamista sen sijaan, että kerrattaisiin K-vitamiinin molekyylien aineosien järjestystä atomissa?  

1 kommentti: