perjantai 27. syyskuuta 2013

Biisien top 10

Silloin ajat sitten kirjoitin listauksen, jossa kerroin näkemyksiäni täydellisestä kirjasta ja siitä, mitkä kirjat minun mielestäni ovat lähellä täydellisyyttä. Jo siitä asti aloin miettimään sitä, josko tekisi samanlaisen postauksen myös musiikin puolelta. Siitä tulikin yllättäen jopa vaikeampaa kuin kirjapostauksesta, koska soittolistan tiivistäminen kymmeneen biisiin on mitä mahdottomin puuha. Yritin mahduttaa tähän listaukseen kaikki ne, jotka ansaitsevat paikan Top 10:ssa.
 
Tässä ensiksi näkemykseni siitä, mistä asioista The Täydellinen biisi koostuu:
 
  • Ehdottomasti hyvistä kitaroista ja kitarariffeistä.
  • Kauniista, tasapainoisesta miesäänestä.
  • Mukavasti komppaavasta bassostemmasta.
  • Harmonisesti yhteenkuuluvista taustalaulajista.
  • (Itse)ironisista tai melankolisista lyriikoista.
 

Biisien Top 10

 
1. Likaiset legendat,
 
Tästä kehkeytyi aikoinaan suurikin kohu, kun biisin sanat ymmärrettiin jumalanpilkaksi. Oliko se peräti itse Hakulinen vai Lindholm joka korjasi, että biisi kertoo itsemurhan tehneestä tytöstä. Ihan mielettömän kaunis biisi, juuri niitä Yö-yhtyeen kulta-aikojen biisejä.
 
2. Ohikiitävää, Juha Tapio
 
Noh, Tapio on sitten jo luku erikseen. Mies, joka opetti minut rakastamaan Suomen kaunista kieltä. Mies, joka sai minut kirjoittamaan itse. Tarvitseeko kertoa lisää?
 
3. Aino, Popeda
 
Uh, sanon minä. Eipä tässä oikein muuta voi sanoa. Kipale on Täydelliset miehet -nimiseltä albumilta, joka oli ensimmäinen sitten Paten raitistumisen. Mustajärven ääni on vanhentunut tosi kauniisti jos verrataan esim. Olli Lindholmiin, jonka ääni varsinkin livenä alkaa olla jo mennyttä. Pate oi Pate.
 
4. Tää on rankkaa, Yölintu

Simo Silmu on mies, jolle toivon mahdollisimman pitkää ja hienoa uraa. Jo lapsuudessani rakastuin Silmun kaihontäytteiseen, melankoliaa huokuvaan ääneen, ja tässä biisissä se nousee oikeuksiinsa, kun puhutaan suomalaisen miehen sielunmaisemasta. Ihanaa.
 
5. Tähdet, tähdet, Rauli Badding Somerjoki (1947-1987)
 
Mies itsekin kutsui tätä uransa parhaimmaksi biisiksi, enkä oikein voi olla eri mieltä. Yksi maailman kauneimmista sanoituksista. Kertoo kaipuusta jo muualle, sinne jonnekin, missä on parempi olla. Biisi, joka auttoi minua eteenpäin masennuksestani. Minua kiinnostaisi tietää, millaiseksi Baddingin ura olisi tullut, jos hän olisi saanut elää hitusen verran kauemmin.
 
6. Come undone, Duran Duran

"Who do you need, who do you love, when you come undone?"

7. Syksyn sävel, Juice Leskinen (1950-2006)

Juice oli jotain sellaista, jota suomalainen musiikkikulttuuri edelleen tarvitsisi. Oikea vanhan ajan runoilija, jolle sanat ovat kaikki, mitä tarvitaan. Juice itsekin sanoi kerran, että ehei, minä en ole laulaja, minä olen runoilija. Yksi suurimmista suomalaisista biiseistä ja tekijöistä.

8. Poika nimeltä Päivi, Leevi and the Leevings

Gösta Sundqvist (1957-2003) ehti liian lyhyeksi jääneen elämänsä aikana kirjoittaa niin hienoja sanoituksia, ettei voi kuin ihailla. Kuinka täysin hetero/cismies pystyy tiivistämään kolmeen minuuttiin koko transihmisyyden ytimen? Plussaa itseironisuudesta.

9. Matkalla Alabamaan, Popeda

Suomen tunnetuin panobiisi. Niinpä. Kuka olisi arvannut, että pullan paistosta voi tehdä näin hyvän biisin?

 
10. Seitsemän kertaa seitsemän, Danny

Danny lähtee tänä syksynä vihoviimeiselle konserttisalikiertueelleen. Mies on tehnyt upean ja hienon uran, yli 50 vuotta, ja hän jos kuka on ansainnut eläkkeensä. Ja arvaatka mitä, minulla on lippu tuolle kyseiselle kiertueelle! Jee!   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti