torstai 24. lokakuuta 2013

Historiaa osa 1: Natsi-historia A-N

Älä koskaan unohda sitä, mistä tulet ja mitä sinun takanasi on ollut. Älä koskaan vihaa historiaa, vihaa ihmisiä ja tekijöitä. Opi virheistäsi.

1933

Vuosi, jolloin Hitleristä tuli valtakunnankansleri ja kansallissosialistien aika katsotaan alkaneeksi.

A niin kuin...
 
Adolf Hitler. A voidaan yhdistää myös autobahn-verkostoon, joka olikin natsien ainut hyvä teko.
 
B
 
Berliinin valtiopäivätalo, joka paloi vuonna 1933. Tästä(kin) syytettiin kommunisteja, kansallissosialistien vihollisia, mutta nykyhistorioitsijat uskovat, että heidät lavastettiin syyllisiksi.
 


Winston Churchill toimi Iso-Britannian pääministerinä toisen maailmansodan aikaan. Hitler ja Churchill eivät koskaan tavanneet, ensimmäiseksi mainitun kieltäytymisen johdosta. 
 
D
 
Dachaun keskitysleiri. Surullisen kuuluisa.
 
E

Ensimmäinen maailmansota (1914-1918). Saksa hävisi sen katkerasti ja joutui näin taipumaan ympärysvaltojen tahtoon. Tästä Hitler sai syyn kostoon, joka oli yksi  2. maailmansodan perimmäisistä syistä.  
 
F

Ford, joka oli yksi saksalaisten lempiautoista, kunnes "kansanauto" eli Volkswagen esiteltiin kansalle. Volkswagenin kehitti hieman toisesta autosta tunnettu Ferdinand Porsche.
 
G

Joseph Goebbels (joskus myös Göbbels). Natsi-Saksan propagandaministeri, eräs ihmisistä, jotka vaikuttivat vahvasti siihen, miksi Hitler nousi valtaan. Intohimoinen ja itserakas. Naistenmies, jopa ukkomiehenä. Siitä taas Hitler ei pitänyt ja pakotti miehen pysymään aisoissa.

H

Hitlerjugend. Aivopesula, jossa nuorien poikien mieliin iskostettiin natsiaatteita ja -ihanteita. Sotilasvalmennus, jonka oppilaista kasvatettiin kurinalaisia sotilaita.

I

Iron Sky, kaikkien tuntema elokuva, jossa on vahvoja viittauksia natsi-Saksaan, mm. propagandajuliste, jota jo Hitler käytti aikoinaan. Itse en pitänyt kyseisestä leffasta.

J

Jud süss on ehkä kaikkein tunnetuin (natsi)propagandaleffa. Sen tekemiseen käytettiin, ironista kyllä, samoja juutalaisia, jotka myöhemmin tapettiin keskitysleireillä.

K

Kristalliyö. Yö, jonka seurauksena juutalaisvainot saivat otteen moraalista. Satoja juutalaisia tapettiin, juutalaisten kauppoja rikottiin (siitä nimi kristalliyö)...

L

Luftwaffe. Natsi-Saksan tehokkain hyökkäyskeino: ilmavoimat. Tästä tuli maailmansodan aikaan Churchillin ja koko Britannian pahin vihollinen.

M

Mein Kampf eli Taisteluni. Hitlerin kootut selostukset siitä, miksi juutalaiset ovat eläimiä ja miten ihmiskunnan pitäisi järjestäytyä. Hän kirjoitti sen ollessaan lyhyen aikaa vankilassa vuonna 1924 (kansankiihotuksesta, vapautui ennen aikojaan hyvän käytöksen ja suhteiden avulla).

N

NSDAP (aiemmin DAP) eli Saksan kansallissosialistinen työväenpuolue, nykyisin siis natsipuolue.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti