sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Haastattelussa: Salla Simukka (osa 1)

Todellakin: Minulle tuli ainutkertainen mahdollisuus haastatella Salla Simukkaa tuossa parisen viikkoa sitten. Se liittyi erääseen kouluprojektiin, joka siis velvoitti minua pysymään jokseenkin aisoissa, enkä viilliintynyt tai hyppinyt seinille. 

Siitäkin huolimatta saatoin kysellä varsin osuvia ja ajankohtaisia kysymyksiä. Minulla onkin nyt ilo ja kunnia esitellä teille Simukan salaisia ajatuksia. Hehehe, just niin. 

 

Kysymys 1

 
Aluksi epäröin kysyä tätä kysymystä - ihan jo koulun takia - mutta sittemmin hoksasin, etten voisi jättää tätä kysymystä väliinkään. Kerranhan sitä vain haastatellaan noin kuuluisaa kirjailijaa.
 
 
Mistä sait ajatuksen kirjoittaa Valkoinen kuin lumi -romaaniisi juuri transsukupuolisen henkilön?

Tähän Simukalla oli nopeasti vastaus valmiina. Hän totesi halunneensa jonkin hieman erilaisen syyn sille, mikseivät Lumikki ja Liekki voineet aiemmin jatkaa suhdettaan. Hän oli tahtonut kirjoittaa Liekille jonkin suuren salaisuuden, joka vaikuttaisi hänen ihmissuhteisiinsa. Simukka korosti myös sitä, että halusi käsitellä aihetta niin, ettei transsukupuolisuus olisi mitään muuta kuin yksi ihmisen ominaisuus. (Kiitos siitä hänelle. En toki tiedä, onko se totta, kun en kyseistä romaania ole lukenut.)

 

Kysymys 2

 
Halusin totta kai myös tietää, millä tavalla hän vastaa tähän väitteeseen: 

Miten vastaat väitteeseen, jonka mukaan käytät "homokiintiöitä"?

Tässä vaiheessa Simukka purskahti nauramaan. Myöhemmin hän totesi, ettei ajattele asiaa niin. Hänen mielestään on hyvä kirjoittaa siitä, mistä vain harva suomalainen (nuorten)kirjailija kirjoittaa.

 

Kysymys 3

 
Milloin ja miksi aloitit kirjoittamisen?

Tämän kysymyksen kohdalla tuli ensimmäinen ahaa-elämykseni. Simukka kirjoitti esikoiskirjansa (Kun enkelit katsovat muualle, WSOY 2002) ensimmäisen version  jo 18-vuotiaana! Hän sanoi aloittaneensa kirjoittamisen vakavissaan 13-vuotiaana, mutta miettineensä jo paljon aiemmin kirjailijaksi ryhtymistä.
 
Simukka korosti kirjallisuuden ja kirjojen merkitystä siinä, miksi hän alunperin ryhtyi kirjoittamaan. "Olen aina nauttinut kirjallisuudesta", hän totesi. "Ajattelin, että haluan joskus kirjoittaa noin hyvin kuin nuo muut."

2 kommenttia:

  1. Vau, oletpa valinnut hyvän haastateltavan! Ja hyviä kysymyksiä sinulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noh, kun kerran piti valita monista vaihtoehdoista, otin sen parhaan :D

      Poista