maanantai 11. marraskuuta 2013

Historiaa osa 2: Natsi-historia O-Ä

Sinun täytyy tuntea historiasi, jotta voit ymmärtää nykyisyyttä ja tulevaa. Historia toistaa itseään, varaudu siihen.

O

Jesse Owens, yhdysvaltalainen, tummaihoinen pikajuoksija, joka nappasi kultaa monessakin pikajuoksun lajissa vuonna 1936, jolloin olympialaiset pidettiin Berliinissä. Toisin kuin Hitler olisi tahtonut "tummaihoinen voittajana!" , monet saksalaisetkin kannustivat Owensia juoksuissaan, rotupolitiikan vastaisesti.

P

Kesäkuussa 1934, juuri valtaannousunsa jälkeen, Hitler toteutti operaation nimeltä Pitkien puukkojen yö, jossa hän puhdisti lähipiirinsä ihmisistä, jotka voisivat olla tuhoisia hänen uralleen. Jopa hyvin arvostettuja natsijohtajia surmattiin, usein syynä oli ollut huolimaton puhe tai teko Hitlerin nähden. Esim. SA-ryhmän johtaja Ernst Röhm tapettiin, koska hän oli uhka Hitlerin diktatuuriselle vallalle.

R

Roomalainen tervehdys, alias natsitervehdys, ei ollut alun perinkään Roomasta lähtöisin. Sen oli Hitler kopioinut mm. Benito Mussolinilta, joka oli kopioinut sen ties mistä.

S

Hitlerin omaa henk.kohtaista vartiostoa kutsuttiin SS-ryhmäksi, joka oli hyvin usein napit vastakkain toisen puolisotilaallisen ryhmittymän, SA:n, kanssa. Juuri SS sai Hitleriltä käskyn tapattaa ihmisiä Pitkien puukkojen yönä.

T

Tuhatvuotinen valtakunta oli Hitlerin unelma. Hän haaveili maailmaa hallitsevasta kansakunnasta, arjalaisten maasta, josta kaikki "roskakansa" olisi pyyhitty pois.
 
U
 
Uskollisuus oli yksi natsijohtajien taikasanoista. Varsinkin sodan loppuvaiheessa Hitler alkoi olla jo niin vainoharhainen, että epäili jopa omia ystäviään ja lähimpiä virkamiehiään uskollisuuden puutteesta.
 
Monet asiantuntijat ovatkin väittäneet, että Saksa olisi saattanut jopa voittaa sodan, jos Hitler ei olisi ollut ohjaksissa. Esimerkiksi Himmler, tuo Hitlerin oikea käsi, oli niin taitava taktikko, että päästessään Führeriksi hän olisi voinut tuhota koko muun maailman.

V

Jos jollakulla, usein varsin arvostetulla natsilla, oli hihassaan V-käsimerkki, se merkitsi sitä, että kyseinen henkilö oli kuulunut natsipuolueeseen jo ennen vuotta 1933, ennen valtaannousua. Niitä valtaannousua edeltäviä aikoja Hitler itse kutsui tärkeimmiksi ajoiksi, koska silloin he olivat tehneet suurimman työn. 

Saksan armeijassa V-käsimerkki tarkoitti korpraalia vastaavaa Gefreiterin arvoa. 

W

Wall streetin pörssiromahdus (1929) sai ensin koko Amerikan sekaisin ja lopulta myös Euroopan. Saksassa lama oli rajuimmillaan juuri silloin, kun eräs natsipuolue kurkotteli valtaistuinta. Puolueen oli helppo iskeä, luvata suuria parannuksia työttömyyteen yms. ja päästä valtikkaan kiinni.

Ä

Äitien tehtävä toisen maailmansodan aikaisessa Saksassa oli nimenomaan kasvattaa lapsia ja pohjustaa näin uutta sotilassukupolvea. Vain harva nainen pääsi politiikan huipulle, tuskin kukaan. Ja hekin olivat yleensä vain miehiensä apureita. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti