sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Rakkaudessa, sodassa... ja Facessa kaikki on sallittua?

Jotta tämä varsin vakavamielinen ja (köh, köh) tärkeä postaus saisi arvoisensa aloituksen, esitän teille muutamia johdattelevia kysymyksiä:
 
Onko Facebook-rakkaudella sääntöjä?
 
Millaisena henkilönä sinä esittelet kumppanisi Facessa? Onko hän "aina sottapytty pieni kullanmuru mussukka" vai pelkkä "mieheni tuli kotiin"?
 
Oletko varma, että naapurisi haluaa tietää aivan kaiken sinun ja kumppanisi suhteesta... Facen kautta?
 
Entä miehesi? Oletko aivan varma, että hän pitää siitä tavasta, millä tavalla häntä kuvailet?
 
Kodin Kuvalehden viimeisimmissä numerossa (24/2013) käsiteltiin mielestäni oivallisesti ja herättelevästi Facebookin sääntöjä nimenomaan rakkauden ja kumppanien kannalta. Face on mielettömän helppo paikka jakaa miesystävän viimepäiväiset toilailut ja ihastella uuden naisystävän kauniita korkokenkiä. Jo pelkästään se ajatus, että joku voisi lukea nämä asiat ja oikeasti pitää niistä, on useimmille ihmisille riittävä tunne.
 
Facessa rakastutaan. Facen kautta löydetään nuoruudenystäviä.
 
Ja Facen avulla rikotaan pari- ja ystävyyssuhteita.
 
Paneudutaan tähän esimerkin avulla, joka on itse asiassa yllättävän samanlainen kuin Kodin Kuvalehden eräs kertomus, joka nosti karvani pystyyn. Kuinka aikuiset ihmiset voivat tehdä näin?
 
Kuukausi sitten eräs kaverini erosi poikaystävästään. Pahimman kautta. Kaverini Maija ei itse omista Facebook-tiliä, vaikka monet hänen ystävistään omistavat. Hän luuli parisuhteensa olevan täydellinen. Poikaystävä vei häntä ulos syömään, leffaan ja kaikkea muuta, mitä nuoripari voi kahdestaan tehdä. Maijasta se tuntui täydelliseltä parisuhteelta. Kunnes totuus paljastui.

"Se poika jätti mut toissapäivänä, koska se oli ottanut jonkun naisen itselleen. Siis se oli mennyt yhteen yhden tytön kaa eikä ollut kertonut siitä mulle ennen kuin vasta eilen. Toisin sanoen mun poikaystävä meni yhteen naisen kaa ilman että mä tiesin siitä. Kaikista ärsyttävintä tässä on se, että alun perin mä sain tietää sen Facebookin kautta (en itse ole siellä itse, mutta ystäväni ovat). Tämä poikaystäväni oli laittanut tilapäivityksiin jotain että `käyttäjä x on parisuhteessa käyttäjän y kanssa`. Ja vielä kommentoinut sitä itse!"
 
Kirjoitin tämän postauksen siinä toivossa, että joku, edes joku, ottaisi asian aivojensa käsittelyyn ja tajuaisi, ettei tällä tavalla vain voi toimia. Facen kautta ei saa jättää ketään. Sen pitäisi mielestäni olla itsestäänselvyys, mutta näemmä se ei sitä ole ainakaan kaikille. Ystäväni mielenterveys koki kovan kolauksen, ja kaksi seuraavaa viikkoa hän vain kuljeskeli kaikkialla kuin sumussa. Ei kunnolla kyennyt opiskelemaan, ei harrastamaan. Edes ystävien tuki ei kunnolla tuntunut tehoavan.

Suosittelen lämpimästi Kodin Kuvalehden artikkelia kaikille Facessa liikkuville ja erityisesti niille, jotka jakavat siellä avoimesti koko parisuhteensa. Face on kiva paikka, mutta irl:n (in real life), siis oikean elämän, kaukaisuus voi aiheuttaa joillekin sen, että  ennen niin mukavista ihmisistä tulee kusipäitä. Käyttäkää hyvät ihmiset järkeä!
 
Henkilöiden nimet muutettu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti