tiistai 21. tammikuuta 2014

Luin: Äidinmaa, Jan Salminen

Jan Salminen: Äidinmaa

Tammi, 2012

Luokitus: Tulevaisuuden HLBTIQ-kirjallisuutta


Mikä kirja on...

1. Omaperäinen.

2. Upea.

3. Vetää kananlihalle?

Se on Jan Salmisen Äidinmaa.

"Eikä kukaan enää puhunut pojista"


Äidinmaassa (huomatkaa muokattu versio isänmaasta) vallassa ovat naiset. He omistavat kaiken mikä on arvokasta, ja koiraat, entiset miehet, on alistettu orjiksi. Naiset elävät pienissä yhteisöissä, jotka jakavat keskenään kaiken, jopa rakkauden. Pariseksuaaleja, naisia, jotka elävät kaksistaan, hyljeksitään ja syrjitään melkein kuin koiraita. Mikään ei voisi olla kamalampaa kuin syntyä koiraaksi - tai elää parisuhteessa pariseksuaalina.

Kyllä. Hengähtäkää hieman. Lukekaa kaikki rauhassa. Tämä kirja vei sydämeni. Kyllähän se vei. Jatkakaa.

Anna-Liisalla on suuri ongelma: Hän ei rakasta muita yhteisönsä naisia, vain erästä Belindaa, jonka määräilevä, melkein pilkkaava tapa puhua ja kohdella toisia kiihottaa naisen mieltä. Mutta eihän Anna-Liisa voi noin vain kertoa siitä kenellekään. Entä jos joku huomaa hänen olevan... olevan  salaisesti pariseksuaali? Hänen työnsä, maineensa ja asemansa yhteisössä olisi silloin vaarassa.

Ah, mikä suora viittaus nykyisiin HLBTIQ-ihmisiin. Mielestäni jopa oivallinen, nerokas viittaus. Kirjan maailma, Äidimaa, joka on erityksessä muusta maailmasta, viittaa myös Pohjois-Korean tilanteeseen (sen huomaa varsinkin ihan viimeisillä sivuilla). Salminen on siis ottanut vaikutteita monesta paikasta.

Samaan aikaan Anna Liisa huomaa tajunneensa, etteivät kaikki koiraat olekaan niin kamalia kuin on annettu ymmärtää. Hän törmää työssään Benjamiin, joka vaikuttaa jopa suloiselta ja viisaalta toisiin koiraisiin verrattuna. Hänestä tulee Benjamin omavahti ja sitä kautta nainen ensi kertaa huomaa, etteivät hänelle annetut opit olekaan ihan niin totta kuin aiemmin on luultu.

Ja pian kuuluu kauheita uutisia. Eräs nainen on murhattu. Murhattu. Katseet kohdistuvat totta kai koiraisiin, mutta onko kaikki sittenkään niin yksinkertaista. Pystyvätkö naisetkin murhaamaan naisia? Entä mihin ihmeeseen koiraita alkaa kadota, kuin tuhka tuuleen?


Huonot puolet


Ensimmäiseksi, ennen kuin ehdin hehkuttaa kirjaa sen enempää, voisin kaivaa esille kirjan huonoja puolia. Yksi kaikista näkyvimmistä heikkouksista on scifille (valitettavasti) tyypillinen sekavuus. On kursivoituja kohtauksia, joiden perimmäinen tarkoitus selviää vasta viimeisen viidenkymmenen sivun kohdalla, on eri näkökulmia sekä muutama erilainen päähenkilö, jonka minä-kertojaa kuullaan. 

Jokaisen luvun alussa pitää miettiä tarkkaan, kuka oikein nyt puhuu. Ihan liian sekavaa tavan tallaajalle. Olisiko ollut järkevää nimetä luvut sen henkilön mukaan, jonka minä-kertoja on kyseessä? Lukija pääsisi täten nopeammin tunnelmaan mukaan. Kursivoidut kohtaukset hämmentävät suuresti, vaikka niiden tarkoitusperän kyllä ymmärtää, koska ne ovat juonen kannalta tärkeitä sitten myöhemmässä vaiheessa. 

Mutta varsinkin juuri loppupuolella, kun tunnelma alkaa tiivistyä ja tapahtumat kärjistyvät räjähdyspisteeseen, sekavuus häiritsee liian paljon lukukokemusta. Harmillisen paljon.

Hyvät puolet


Niin kuin jo alussa mainitsin, ei kirjaa voi kuitenkaan haukkua surkeaksi teokseksi. Päinvastoin. Neljäsataa sivua hujahti yhdessä hetkessä, kun uppouduin Äidinmaan maailmaan. Kieli on soljuvaa ja sellaista, että hieman vähemmänkin lukeva pääsee siihen mukaan.  

Rakastuin kirjaan. Myönnän sen.

Kirjan henkilöt ovat paljon syvempiä ja moniuloitteisempia kuin monissa muissa romaaneissa, tästä esimerkkinä Anna-Liisan ihastus, Belinda, joka saa Anna-Liisankin pään aivan sekaisin. Toisin kuin äsken lukemassani Teemestarin kirjassa henkilöiden minuuteen oli panostettu kunnolla. Jopa niinkin perinteisestä nimestä kuin Anna-Liisa on saatu kaivettua jotain enemmän.Lopuksi


Kokonaisuutena Jan Salmisen Äidinmaa oli omaperäisin scifi, jonka olen ikinä lukenut. Se ottaa aiheensa nykypäivästä, mutta tekee sen melkein huomaamatta ja siten, että lukija uskoo tarinaan ihan loppuun asti. Suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti