keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Luin: Kummallisen kirjoittajat

Saara Henriksson, Irma Hirsjärvi, Anne Leinonen (toim.):

Kummallisen kirjoittajat - Opas fiktiivisen maailman luomiseen

Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry, 2014


Kirjoittamisoppaita, hyviä sellaisia, julkaistaan harvoin, niiden painosmäärät ovat pieniä ja lukijan itse pitää tehdä hieman töitä löytääkseen niitä. Kirjastoissa kirjoittamisoppaat ovat usein tungettu johonkin pieneen nurkkaan, pölyiseen ja tunkkaiseen sellaiseen, josta lukijan on kaivettava ne esille.

Mistä tunnistaa hyvän kirjoittamisoppaan? Siitä, ettei se tuputa tietoa vaan myöntää, että jokainen kirjoittaja on uniikki yksilö, jolle sopivat omat, henk.koht. kirjoittamistapansa. Hyvän kirjoitusopppaan tyyli on tukeva, opastava ja monia vaihtoehtoja antava. Ihan sama, kerrotaanko kirjassa vain yhdestä kirjoittamisen osa-alueesta (esim. julkaiseminen tai muokkaaminen) vai antaako opas kokonaiskuvan koko kirjoittamisprosessista (ideoinnin kautta kirjoittamiseen, muokkaamiseen ja lopulta julkaisemiseen), se on se ja sama, kunhan taso pysyy korkealla.

Koska huono opas tuhoaa kirjoittajan itesetuntoa ja motivaatiota.


Kirjasta


Kirjoittajan viisi käskyä (by Saara Henriksson, lyhennetty kirjasta)
1. Kirjailijan tärkein työvöline on aika. Tarvitaan aikaa.
 2. Kirjoittaminen on työtä.
3. Opettele luopumaan.
4. Opi kirjoittamaan odottamatta suotuisia olosuhteita, apurahoja, äitiyslomaa, eläkettä.
5. Mene ulos. Liiku. Jaksat paremmin.  
Kummallisen kirjoittajat on kirjoittamisopas minun makuuni. Siinä on haastateltu monia suomalaisen spefin kärkinimiä, jotka auliisti jakavat omat vinkkinsä meille muille. Kirjan aihealue on laaja: se kuvaa spefi-kirjallisuuden yhteiskuntaa ja politiikkaa, romantiikkaa, ideointia, julkaisua, antaa ohjeita jännitteiden luomiseen, lukijan hämäämiseen... Kaikkeen. 

Kirja on siis nimenomaan tarkoitettu spefiä kirjoittaville, mutta myös tällainen realismia kirjoittava, niin kuin minä, saa siitä paljon irti, kiitos hyvien esimerkkien ja kaikenlaiseen kirjoittamiseen sopivien vinkkien. Vain joitakin lukujen nimiä mainitekseni: Historiallisen spefin kirjoittaminen (sopii kaikenlaiseen kaunokirjalliseen historiatekstiin), Routasisarusten maailman rakentaminen (kaikille Eija Lappalaisen ja Anne Leinosen faneille).

Tuli muuten jopa iloinen yllätys! Olen juuri tällä hetkellä lukemassa M.G. Soikkelin kirjaa Läpinäkyvä kuolema, ja kuka muukaan se on kirjoittamassa täällä yksityiskohdista kuin Soikkeli itse! Tämähän on vähän niin kuin tuttuja tapaisi kadulla.

Kummallisen kirjoittajat on siitä harvinaislaatuinen kirjoittamisopas, että se on aidosti suomalainen ja nimenomaan spefi-kirjallisuuteen painottuva. Minä en ainakaan tiedä yhtään toista näin laajaa teosta kuin tämä (?).


Lopuksi


Kannatti kaivaa sitä kirjaston pölyisintä nurkkaa; sieltä löytyi herkkupala, josta on iloa pitkään. Ehkä ainoa miinus kirjassa on vaatimaton, jopa karu ulkonäkö. Siihen olisi ehdottomasti kannattanut panostaa hieman enemmän, jotta kirjasta olisi saanut miellyttävän näköisen ja yhtä kiinnostavan tuntuisen kuin se oikeasti onkin. Muuten Kummallisen kirjoittajat on kattava, tarpeeksi laaja ja hyvin asiansa tiivistävä kirjoitusopas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti