lauantai 22. marraskuuta 2014

Luin: Miska Rantanen naurattaa taas - kielikukkasten parhaat

Miska Rantanen (toim.): Kaikki ranteet auki - Kirjallisen viestinnän tähtihetkiä osa 2

Schildts & Söderströms, 2014

Luokitus: Kukkivan syyspervon jatko-osa lupaa naurattaa!


Viime vuoden loppupuolella ilmestynyt Kukkiva syyspervo ruukussa oli jättihitti koko Suomessa - ja nyt Miska Rantanen iskee taas ja naurattaa meitä syyspervon kakkososalla Kaikki ranteet auki, johon mies on ystävällisesti koonnut taas kaikki suomalaisia nauruhermoja kutittelevat lapsukset. 

Nauru on taas taattu: konsepti on pysynyt samana jopa taittoa ja graafista suunnittelua myöten. Ei voi kuin ihmetellä, kuinka tyhmiä suomalaiset kirjoittajat joskus ovat; sitä rupeaa miettimään, onko kaikilla oikeasti niin kiire, ettei kukaan "ehdi" tarkastamaan kirjoituksiaan. Meillä on aikaa Facebookille, kissavideoille, tylsille kokouksille, pikkujouluille, huonosti toteutetuille tosi-tv-sarjoille - mutta ei kirjoitusvirheiden korjaamiselle.

Huomasin asian itsekin, kun olin lähettämässä eräälle henkilölle sähköpostia. Sattuipa niin somasti, että pari päivää myöhemmin postia selaillessani huomasin kirjoittaneeni "Kirjoitsuvirheitä ei enää pitäisi olla"... Sinänsä ihan huvittavaa, mutta noloa...

Rantasen kokoama teos on hulvaton, ei siitä pääse yli eikä ympäri. Tässä osassa oli itseni mielestä jopa edellistä osaa enemmän sellaisia kuvavitsejä, jotka naurattavat mielleyhtymänsä (ja lukijan kaksimielisyyden) vuoksi eikä niinkään sen takia, että niissä olisi jokin oikeasti vialla. Onneksi myös maahanmuuttajien kirjoitusvirheitä oli karsittu - ne eivät minusta naurata laisinkaan. Sen sijaan käännöskoneiden hauskoille ja tyhmille muka-suomi-käännöksille on hyvä nauraa täysillä - ne ovat ihan pähkähulluja.

Loppuksi


Kaikki ranteet auki osuu suomalaisen nauruhermoon pahimmalla mahdollisella tavalla. Minä tein edellisen osan kanssa sen virheen, että luin sitä koulussa välitunnilla - ei kannata kokeilla, siitä saa vaan kieroja katseita ja "se on ihan hullu" -maineen. Naurua ei vaan voi pidätellä, ja nauru, se tekee meille suomalaisille ihan hyvää. Naurakaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti