keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Vuoden "upeaa, fantastista" -kirjat! (ja pettymykset)

Ääää! Joulu ja sitä kautta uusi vuosi ovat ihan kohta täällä! Kinkku on pantava uuniin, pölyt on pyyhittävä kyntteliköistä, ullakolta on otettava esiin iso ja punainen poro! 

Sitä ennen on paras vain nauttia tämän vuoden parhaimmista kirjoista. Luin tänä vuonna vähemmän kuin viime vuonna, mutta jokainen lukemani kirja oli laatukamaa. Listan kokoaminen on kuitenkin yllättävän helppoa. Tadaaa! Mitä pidätte?


1. Äidinmaa, Jan Salminen

Vuosi alkoi huimalla scifi-kuukaudella, jonka ehdoton helmi oli Salmisen todella oivaltava Äidinmaa. Edelleen uskallan kehua miestä nokkelasta ajattelusta - sitähän scifi juuri onkin ja sitä tarvitseekin.

2. Karanteeni - Kuinka aids saapui Suomeen, Hanna Nikkanen ja Antti Järvi

Karanteenin nostan tässä esille ihan, koska kirja oli ehdottomasti yksi parhaimmista ja selkeimmistä lukemistani tietokirjoista. Koskettava ja auttaa tajuamaan, kuinka vaikeaa homous oli tuohon aikaan myöntää...

3. Poika nimeltä Kuukivi, Sjón

Tähän en edes viitsi sanoa mitään, vain latoa sanoja kuten: kaunis, runollinen, utumainen, upea, itseni mielestä vuoden hienoin ulkomainen kirja, hengästyttävän koskettava...

4. Purkaus, Anna-Kaari Hakkarainen

.... ja samaa listaa jatkuu tässäkin, yllättävää kyllä. Purkaus yllätti minut täysin. Sai minut havahtumaan, että noin kauniisti minäkin haluan kirjoittaa. Vuoden ehkä parhain kotimainen, in my opinion?

5. Isänpäivä, Pirjo Hassinen

Isänpäivä... Se vaan iski. Niin simppeliä kuin se onkin. Se iski, vaikka juoni ei ollutkaan kummoinen ja loppu ei ollutkaan niin räjähdysmäinen kuin toivoin. 

6. Ihmepoika, Elias Koskimies

Koskimies tekee hyvää työtä. Olen edelleen sitä mieltä, kun näen, kuinka yhä uudet lukijat huokailevat ihastuksesta hänen Ihmepoikaansa lukiessaan.

7. Läpi yön, Terhi Rannela

Loppuvuodesta tuli vielä yksi kaivattu uutuus: Rannelan uusi nuortenkirja. Itketti kyllä niin julmetun paljon, mutta oli sen arvoista.


Pettymykset


Valitettavasti vuoden aikana tuli myös muutamia pettymyksiä, joskaan ei onnekseni täysiä katastrofeja. En nyt tarkoita listata vuoden huonoimpia kirjoja, vain kirjoja, joilta odotin enemmän:

1. Teemestarin kirja, Emmi Itäranta

Yllättävä valinta tähän kategoriaan, eikö? Tämä johtuukin niistä suurista odotuksista, joita minulla kirjaa kohtaa oli - ja joita kirja ei ihan täyttänyt, valitettavasti. Hyvä kirja, ei siinä mitään.

2. Varmat tapaukset, Armas Alvari

Siis... Jokin minussa varmaan mättää, koska en pitänyt yhtään Alvarin tyylistä kirjoittaa. Jotenkin pitkästyttävää ja puuduttavaa... Varmaan yritän lukea joskus toisen kerran, ehkä silloin avautuu enemmän.

3. Kuusi kohtausta Sadusta, Leena Lehtolainen

Tämä oli ehdottomasti yksi tämän vuoden "juupas, eipäs" -kirjoista. Toiset pitivät Lehtolaisen uudesta, räväkästä tyylinvaihdoksesta, toiset eivät. Minut se jätti kylmäksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti