keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Transihmisten oikeuksia poljetaan - monelta taholta


Eräs transhenkilö oli tässä hiljattain koulutuspäivässä, joka oli tarkoitettu koulu- ja opiskeluterveydenhuollon henkilöstölle. Päivän teemana oli seksuaaliterveys, ja yhtenä puhujista oli TAYSin EVA-yksikön professori, ylilääkäri Riittakerttu Kaltiala-Heino.

Selvennyksen vuoksi kerrottakoon, että EVA-yksikkö Tampereella hoitaa suuren osan alle 18-vuotiaiden transihmisten tutkimuksista, ja Kaltiala-Heino toimii ko. yksikön ylilääkärinä eli lääkärinä, joka päättää viime kädessä, kuka on "tarpeeksi mies" tai "tarpeeksi nainen", että hänelle voidaan myöntää transsukupuolisuusdiagnoosi --> hoidot.

Puheen jälkeen transpiireissä kuohusi. Kaltiala-Heino oli puhunut asioita, jotka eivät pitäneet paikkaansa ja jotka olivat peräti pöyristyttäviä. Aluksikin hän oli koko ajan transihmisistä puhuessaan käyttänyt termejä "häiriö" ja "poikkeavuus". Sen lisäksi hän puhui samassa yhteydessä kauneuskirurgiasta ja transhoidoista ja vertasi niitä toisiinsa.

Vielä näiden kahden jutun lisäksi hän totesi, transhenkilön puheita lainaten: 
Myöskään lasta ei tulisi [Kaltiala-Heinon mukaanlaittaa kouluun niissä vastakkaisen sukupuolen vaatteissa, joissa lapsi haluaa mennä, koska sitten lapsi ei voi enää palata takaisin vaikka haluaisi. 
Myöskään Suomessa vanhemmat eivät suhtaudu vihamielisesti transnuoriin, vaikka moni kirjallisuus antaa sellaista kuvaa.  


Mitäs me ammattilaiset tässä suorassa lähetyksessä...


On äärimmäisen loukkaavaa, että tällainen korkeasti koulutettu professori voi ilman kenenkään vastaansanomista sanoa tuollaisia asioita ihmisille, joiden tehtävän olisi huolehtia transnuorten hyvinvoinnista - opettajille ja terkkareille, joiden pitäisi osata kohdella meitä oikein. Joiden pitäisi tietää, että transsukupuolisen nuoren vanhemmat useinkin ovat, eivät vain vihamielisiä, vaan painostavia ja äärimmäisen kielteisiä. 

Joiden pitäisi vähintäänkin tietää se, että jokaisen nuoren kuuluu saada olla koulussaan juuri sellainen kuin on - myös vaatetuksensa puolesta. Voin koko transyhteisön puolesta kommentoida asiaa ja sanoa, että jos nuori saa olla oma itsensä, hän kokee elämänsä vähemmän ahdistavaksi ja hänellä todetaan myös vähemmän itsetuhoisuutta.

Mikään ei ole niin äärimmäisen vihastuttavaa ja kurjaa kuin nähdä ihminen, joka päättää toisten ihmisten - nuorten - tulevaisuudesta ilman pienintäkään tajuta siitä, mitä on olla transihminen. Mitä on olla, kun saat koko ajan lokaa niskaan ja ainut ihminen, jolle voit puhua, olisi juuri tämä kyseinen ylilääkäri.

Pahoinvointia


1. Transihmisyys ei ole häiriö tai poikkeavuus

2. Transihmisen hoidot eivät ole verrattavissa missään yhteydessä kauneuskirurgiaan

3. Vanhemmat ovat usein nuoren pahin vastus

4. Älkääkä ikinä, ikinä sanoko nuorelle, ettei hän voi mennä "vastakkaisen sukupuolen" (siis oman sukupuolensa, jos hän kokee näin) vaatteissa kouluun/harrastuksiin/mihin tahansa. Hän voi. Hän saa.

Tällaisia äärimmäisen loukkaavia puheita olemme joutuneet kuulemaan aiemminkin. Eräs ystäväni on muunsukupuolinen ihminen, ihminen joka ei ole nainen eikä mies. Hän kävi transtutkimuksissa ja tapasi erään toisen ylilääkärin. Ylilääkäri oli todennut ykskantaan, että "muunsukupuolisia ei ole olemassakaan".

Tultuaan takaisin tapaamisesta, järkyttyneenä ja vihaisena, ystäväni totesi minulle: "Sillä hetkellä muutuin satuhahmoksi. Minusta tuli näkymätön."


Lain pitäisi suojata - ei eriarvoistaa


Eikä unohdeta tietenkään sitä, että nykyinen Suomen translaki, laki koskien hoitoja yms, on saanut kärkästä noottia mm. YK:lta. YK:n mielestä (ja myös meidän itsemme mielestä) Suomen translaki on eriarvoistava ja se loukkaa ihmisoikeuksia. Asiat eivät voi olla hyvin jos itse YK on näin sanonut. 

Valitettavasti hallituksen nykyinen kokoonpano totesi tässä ihan vastikään, ettei translakia muuteta vielä tämän hallituskauden aikana. Tämä oli suuri pettymys meille kaikille.


Lisää tietoa translaista ja sen muuttamishaluista löytyy Lahden Setan blogista ja Ranneliikkeen sivuilta:Vieläkö todella ihmettelette, miksi transnuorten tila on erittäin heikko maassamme? Että lähes jokainen on ajatellut tappavansa itsensä? 

Haluan vielä todeta, ettei perusteluksi riitä "onhan täällä paremmin kuin Venäjällä". On toki, mutta se ei ole mikään olalle taputuksen paikka - Venäjän nykytilanne on niin surkea, ettei sitä voi ottaa lukuihin mukaan. Se on aivan omaa luokkaansa.

Vielä jossakin vaiheessa kirjoitan postauksen kanssaihmisten väärinkäsityksistä ja ennakkoluuloista meitä kohtaan - niitä riittää. Tämä riitti tältä päivältä.

2 kommenttia:

 1. Huh huh, aivan järkkyä. Ei voi kuin pyöritellä päätään.

  Omaan silmääni pisti nyt kuitenkin eniten tuo vaatetus. Onhan se lähinnä omaa kokemustani. Ensinnäkin nyt voisi tietysti keskustella siitä, että onko vaatteet jotain tiettyä sukupuolta varten ylipäänsä (onko vaatteilla sukupuoli?) ja onneksi nykyään on myös vaatteita, joita ei ole tehty tietylle sukupuolelle vaan ihan kaikille.

  Mutta itse väitteeseen, joka on täysin typerä. Itse olen aina käyttänyt enemmän tai vähemmän "poikamaisia" tai "poikien" vaatteita. Lapsesta lähtien. Mitä siitä on seurannut? Ei yhtään mitään. Olen saanut käyttää vaatteita, joita haluan. Enkä ole päätynyt minnekään, mistä en olisi voinut palata (mitä hittoa tuolla edes tarkoitettiin?!). Eikä minua ole edes sen takia koskaan kiusattu. Tiedän, että olen ollut onnekas. Ja tiedän, että oma asemani on siitä eri, etten ole transsukupuolinen. Maskuliinisuus naisten pukeutumisessa on kuitenkin melko hyväksyttyä.

  Miksei ihmisten voi antaa pukeutua kuten he tykkäävät? Ja olla sitä mitä ovat?

  En voi ymmärtää tätä maailmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin. Naisten pukeutuminen - sen jälkeen kun se vapautui - on ylipäätänsä paljon vapaampaa kuin miesten. Sen takia tunnen olevani enemmän "turvassa" kuin esim. transvestiittimiehet tai transnaiset. Mietitään vaikka termiä "poikatyttö". Se on hyväksytty osaksi yhteiskuntaa. Mutta entä "tyttöpoika"? Sananakin kuulostaa hieman oudolta, jopa ihan täysin uudelta.

   Mistä lie johtunee.

   Maailma on täynnä asioita, joiden toivoisi muuttuvan. Ja tämäkin asia muuttuu - mutta liina hitaasti.

   Poista