tiistai 28. huhtikuuta 2015

Parhaimmat brittidekkarit top 6

Ylellä on ollut jo pitkään perinteenä lähettää joka lauantai-ilta tv-taajuuksille oikeita, kunnon dekkareita  suurin osa on ollut brittiläislähtöisiä  joiden pyörteisiin ja fanitukseen on moni haksahtanut.

Niin myös minä.

Nykyisin dekkareiden kirjo on valtava: on nykyaikaan sijoittuvia ja historian havinaa, on vanhempaa tuotantoa ja uutta, on raakaa ja vähän kevyempää niille, jotka eivät halua menettää uskoaan yhteiskuntaan. Käsikirjoittajat pistävät parastaan ja keksivät joka jaksolle jotain, mikä hämmästyttää, naurattaa ja varsinkin kauhistuttaa. Kuinka julmia ihmiset voivat ollakaan?

Brittidekkarit ovat itseni mielestä kaikkein laadukkaimpia ja myös juonellisesti viihdyttäviä; useissa niissä päähenkilöiden suhde-elämä kehittyy sarjan kuluessa.

Listasin itseni mielestä kaikkein parhaimmat, laadukkaimmat ja viihdyttävimmät brittidekkarisarjat tähän. Monissa listaamissani sarjoissa päähenkilönä toimii ns. yhden ilmeen mies tai muuten hyvin jylhän oloinen, alaisiaan usein aika voimakkaastikin ohjeistava vanhempi herra, jonka karismaan moni ohjelma nojaa. Toinen päähenkilö on usein joku vähän höntti, tahattomasti hauska apuripoika, joka vasta opettelee olemaan poliisi:Historian havinaa


1. Foylen sota (Foyle´s War, 2002-2015)

Jos haluatte kunnon historian luennon toisesta maailmansodasta, niin tässä on teille semmoinen. Tämä sarja teidän pitää katsoa ja kokea, jotta tiedätte mistä puhun. Foylen sota on yksi ehdoton suosikkini koko tältä listalta.

2. George Gentlyn tutkimukset (Inspector George Gently, 2007 ->)

Tämä on juurikin näitä sarjoja, joihin viittasin jo alussa: se nojaa hyvinkin paljon päänäyttelijän karismaan ja vahvaan tulkintaan. Itse pidän sarjan synkistä tarinoista, ne ovat oikeasti jo aika raakoja mutta loistavia, sekä siitä 60-luvun tunnelmasta, joka on yhtä ihanaa kuin draamasarjassa Sydämen asialla

Ja mikä ehkä oudointa: sarjan värimaailma on hieno. Nimenomaan, värimaailma. Sitä en kyllä osaa sen tarkemmin perustella.

3. Agathra Christien tarinat

Kyllä, nämä ovat klassikoita. Varmasti tekin olette nähneet jokaisen Poirotin ja Marplen moneen otteeseen  mutta kyllä ne aina jaksavat koukuttaakin. Itselleni ehkä kaikista rakkain jakso on neiti Marple -tarina Syyttömyyden taakka. Se on yllättävän synkkä ja surullinen  ja se esittää näppärästi myös kuolemanrangaistuksen huonot puolet  mutta siinä on pahkeisen koukuttava juoni ja mahtavat näyttelijät.Nykyaika/sarjan tekohetkellä nykyaika1. Ylikomisario Morse/Komisario Lewis (Chief Inspector Morse, 1987-2000)

Täysin suvereeni klassikko. John Thaw oli mainio Morse, ja myöhemmin  Thawin kuoleman jälkeen  tehty spin off Komisario Lewis on mainiota jatketta. Pisteet ehdottomasti Laurence Foxille!

Eikä tietenkään unohdeta Nuorta Morsea (Endeavour), joka kertoo nuoren, vielä hieman epävarman Morsen konstaapeliajoista Oxfordissa.

2. Scott & Bailey (2011 ->)

Ettei ihan patriarkaalisesti elettäisi, olen ottanut mukaan myös naisenergiaa! Aivan upeilla, fantastisilla naisnäyttelijöillä maustettu sarja kertoo nyky-Manchesterista, jossa tapahtuu mitä raa`impia murhia. Aivan.... ah! En osaa edes kuvailla tätä sanoin, upeaa juonenkuljetusta ja dialogia, mahtavaa kemiaa näyttelijöiden välillä. Tätä suosittelen kaikille. Tästä tuli suosikkini heti kertakatselulla!

3. Yorkshiren etsivät (Dalzie & Pascoe, 1996-2007)

Tämä on ainakin monille kirjabloggaajille tuttu  sen verran paljon kommenttia tuli sinä päivänä, kun kuulimme Dalzieta esittävän Warren Clarken kuolleen. Tämä kyvykäs, varsin monessa sarjassa mukana ollut näyttelijätaituri oli itsenikin suosikki – hänen karismansa kantoi missä sarjassa tahansa. Yorkshiren etsivät oli taitavaa työtä kummaltakin päänäyttelijältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti