maanantai 15. kesäkuuta 2015

Syksyn uutuuskirjatarjonta pettymys - silti hienoja helmiä

Otsikko sen jo kertookin: syksyllä ei ilmesty mitään järisyttävää, upeaa, must-luettavaa. Ilmestyy toki paljon kivaa kirjallisuutta, mutta enimmäkseen aikuisten puolelta.

Missä kaikki nuorten kirjat? Nuortenrealismi, haloo? Selailin kustantamojen katalogeja, enkä löytänyt kuin kasan nättejä lastenkirjoja sekä fantasiaa. Ja okei, varhaisteineille tarkoitettuja, muutamia harvoja realismiin viittaavia romaaneja. 

Onko tämä sitten sitä lamaa? Eivätkö kustantamot koe nuortenkirjallisuutta kannattavana ja myyvänä?

Noh, sitten itse listaukseen. Itse en löytänyt moneltakaan kustantamolta mitään kivaa, joten kustantamojen määrä tässä postauksessa on yllättävän pieni.

Tammi


Leena Lehtolainen: Surunpotku (elokuu)

Uusi ja varmasti odotettu Maria Kallio -dekkari! Kuka surmasi jalokiviasiantuntija Jaakko Pulmanin? Ja miksi ruumis löytyi kirkosta?

Pirjo Tuominen: Varjo vierellä käy (elokuu)

Kotimaista dekkaria on luvassa tässäkin: helsinkiläisiä vanhuksia vaanii myrkyttäjä, jonka otteet alkavat raaistua. Selvästi siis varsin todellisuuspohjainen romaani, sanoisinko.

Vuokko Sajaniemi: Pedot (elokuu)

Suomalainen esikoisromaani! Sajaniemi debytoi mystiikkaa ja realismia yhdistävällä romaanillaan, jossa nuori Maria joutuu keskelle sukunsa synkkiä salaisuuksia.


Gummerus


Joonas Konstig: Perkele (syyskuu)

Voi Konstig... Hän on hurmannut minut sekä kirjoittamisellaan että varsinkin ulkonäöllään. Kuinka komea ja charmaattinen mies! Tätä romaania odotan ehkä eniten koko syksyltä. Suuri tarina, joka alkaa ysiluokan päättäjäisistä ja jatkuu läpi elämän. Oh!

Tuomo Jäntti: Talven hallava hevonen (elokuu)

Suomalaiset rakastavat alkusointuisia kirjan nimiä, ja tässä on teille sellainen. Nimen taakse kätkeytyy magiaa, fantasiaa ja aivan tavallista perhearkea. Se on myyttinen sukupolvitarina.

Mauri Paasilinna: Suomaalaiset (elokuu)

Metsästystä ja kalastusta harrastava Paasilinna tarttuu varsin metsälliseen aiheeseen: kivikautiseen maailmaan. Hän on tehnyt siitä fiktiota, jossa totuudellinen pohja yhdistyy värikkääseen tarinaan. Kivikautinen ihminen ei ehkä osannut käyttää ipadeja ja ielämiään, mutta osasi selviytyä metsässä. Ja mikä parhainta: kivikaudella ihmisten tunteet olivat samanlaisia kuin nykyään.


WSOY


Simo Hiltunen: Lampaan vaatteissa (elokuu)

Ajankohtainen ja järisyttävä romaani perhesurmista ja niiden tutkinnasta. Eräänä jouluaattona idyllisen perheen isä tappaa lapset, vaimon ja sen jälkeen vielä itsensä. Mitä on tapahtunut?

Otava


Pasi Pekkola: Lohikäärmeen värit (elokuu)

Kiinan lähihistoriaa ja kaunokirjallisuutta yhdistävä romaani kertoo kulttuurivallankumouksesta, joka jätti jälkeensä kauhua ja pelkoa.


Antti Holma: Kauheimmat runot (heinäkuu)

Holma ei ole kaikkein tunnetuin juuri runoistaan, mutta niitäkin mies on ehtinyt tehdä vaikka kuinka. Runokokoelma onkin nimetty varsin holmamaiseen tyyliin. 

Jaakko Yli-Juonikas: Kyyhkysinetti (elokuu)

Pieni huutolaistyttö Rauha. Suuri maailma. Ajomies Kallio, jolla on parantajanlahjoja ja ystävällinen mieli. Rauha seuraa Kalliota suureen Helsinkiin, jossa odottavat monet vaarat.


Like


Antti Tuomainen: Kaivos (elokuu)

Tuomaisen Anttia luen aina, kun häneltä ilmestyy jotain uutta. Mies osaa kirjoittaa niin peevelin hyvin, että tämä on lähestulkoon pakollista luettavaa.


Karisto


Martti Linna: Kaksi hautaa saarella (toukokuu)

Jo ilmestynyt, todella hienolta kuulostava romaani kertoo sisällissodasta ja ihmisistä sen keskellä. Vaikka tällaisia kirjoja ilmestyy paljon, kannattaa ehkä antaa vielä yhdelle sellaiselle mahdollisuus.

5 kommenttia:

 1. Ai Vuokolta tulee esikoiskirja, olipa kiva yllätys! Tiedän hänet muista yhteyksistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, todella hieno juttu! Suomessa ei oo koskaan liikaa esikoiskirjailijoita :3 Hienoa, että pidetään yllä suomalaista kirjallisuutta.

   Poista
 2. Mä en edes uskalla kirjoittaa blogiin syksyn kiinnostavista kirjoista, kun tulis kilometrin mittainen kirjoitus. :D Otavan luettelosta olen kirjoittanut kiinnostavimmat ylös jo, joo, niitä tuli viistoista. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! :D Sä oot löytänyt sit just ittelles sopivia. Mulla oli hieman vaikeuksia löytää edes nämä - sitä se nirsoutuminen on :D

   Poista
 3. Sajaniemi on ainoa sama, jonka löysin omaan listaani. Eniten odotan Tammen Keltaisia ja Bazarin syksyä.

  VastaaPoista