maanantai 27. heinäkuuta 2015

#meilläonunelma - monikulttuurinen Suomi nyt ja tulevaisuudessa!

Viime syksynä olin ryhmämatkalla Venäjän Karjalassa ja ryhmämme oppaana toimi eräs herra everstiluutnantti. Eräänä kertana everstiluutnantti seisahtui kesken opastamisen siihen niin paikalleen ja tokaisi: ”Historia ei toista itseään – ihmiset toistavat historiaa.”

Tästä voidaan puhua, onko historia ihmisten luomaa vai jokin mutkikkaampi systeemi, mutta ajatuksena väite oli hieno. Toisen maailmansodan jälkeen maailma hylkäsi äärinationalistiset aatteet, mutta nämä aatteet ovat taas nousemassa pinnalle mm. Kreikassa. Siellä Kultainen aamunkoitto -niminen ryhmä toimii täsmälleen samalla tavalla kuin natsit Saksassa. Kultainen aamunkoitto (tai sarastus) on kasvattanut kannatustaan tasaiseen tahtiin ja saanut yhä vahvemman jalansijan Kreikan politiikassa.

Joskus näyttää vahvasti siltä, ettemme ole oppineet 80 vuodessa yhtään mitään. Varsinkin Kreikassa tilanne muistuttaa huolestuttavasti toista maailmansotaa edeltäviä aikoja: suuren talousahdingon aikana kansa kokee ääriryhmät houkuttelevina.

Suomi nyt


Mitä tämä tarkoittaa Suomessa? Suomessa ollaan vasta ihan äskettäin herätty huomaamaan, että rasismista pitää puhua ja rasismin vastaisuutta pitää opettaa myös kouluissa, uusille sukupolville, joiden vastuulla on arvojen ja asenteiden välittäminen omille lapsilleen. Monet vanhemman polven edustajat ovat huolestuneita siitä, haluaako nykynuoriso olla isänmaallinen ja uskollinen Suomelle, halutaanko me olla mukana rakentamassa Suomea myös tulevaisuudessa.

Tällainen pelko isänmaallisuuden puutteesta on mielestäni turha. Isänmaallisuus on nykypäivänä yhtä syvälle juurtunut kuin aiemminkin – se saattaa vain ilmetä Internet-maailmassa ja muutenkin globaalissa maailmassa eri tavalla.

Päinvastoin mielestäni pitäisi huolestua kieroon kasvaneesta isänmaallisuudesta – aatteesta, jossa tietyt ryhmät sanelevat sen, kuka saa olla suomalainen ja kuka ei. Ja nyt ei puhuta niistä muotiskineistä! Suomen vastarintaliike on äärioikeistoryhmä, jonka tavoitteena on rasististen aatteiden levittäminen. Se on suora kopio ruotsalaisten vastaavasta. Kyseinen liike oli järjestämässä vuonna 2013 nk. kirjastopuukotusta.

Kyseinen isku oli tarkoitettu vastalauseeksi Äärioikeisto Suomessa -kirjalle, joka nimensä mukaisesti kertoo nyky-Suomen uusnatsismista. Olin juuri lukemassa tätä kirjaa, kun kuulin iskusta. Hätkähdin. Säikähdin, niin kuin varmasti meistä monet.

Mihin maailmaan olemme menossa? Maailmaan, jossa ei ole tilaa erilaisuudelle? Maailmaan, jossa suomalainen isänmaallisuus on tarkkaan rajattu tiettyjen ryhmien etuoikeudeksi?

I have a dream


Onneksi Suomen tilanne ei ole vielä toistaiseksi näin paha. Meidän on kuitenkin syytä miettiä sitä, millä tavalla kerromme eri uskonnoista, eri etnisistä ryhmistä ja muista herkästi syrjityistä ihmisryhmistä.

Tapio Tamminen julkaisi juuri kirjan Kansankodin pimeämpi puoli. Hän puhuu Ruotsin rotusyrjinnästä, kansankodista, jonka kiiltokuvamaisen pinnan alla kytivät ”epäkelpojen” ihmisryhmien pakkosterilaatiot. Haluaisin nyt lopuksi siteerata tuota kirjaa teille kaikille.


”Viktor Rydberg profetoi toista sataa vuotta sitten tulevasta maailmanlopusta eli ragnarökistä - -. Rydbergin synkässä visiossa voi nähdä enteitä viime vuosisadan maailmansodista. Ehkä näin ei tarvitse käydä tällä kertaa. Ehkä Eurooppa ei sittenkään ole vajoamassa muukalaisvihan, islamofobian ja uusnationalismin hyllyvään hetteikköön. Profetiassa jumalat pelaavat lautapeliään ihmisten kohtaloilla. Ehkä he ovat tällä kertaa armollisempia meille.”

Pidin tämän puheen alun perin koulumme veteraanipäivän juhlassa 27. päivä huhtikuuta 2015.

7 kommenttia:

 1. Valtavan hyvä puhe!
  Meillä on alkanut nousta Olli Immosia. Kysyn, miten tämä on mahdollista! Vielä muutama vuosi sitten uskoin, että ihmsioikeusasioissa suunta on vain eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Arvostan kommenttiasi! Minäkin jo luulin niin, kun asiat alkoivat rullaamaan. Toivottavasti asiat tästä etenee taas...

   Poista
 2. Minäkin olen tästä kaikesta älyttömän pöyristynyt. Rasismi ei yllätä, mutta sen näkyvyys ja millaiset henkilöt "mielipiteitään" jakavat... voi huh huh.

  VastaaPoista
 3. Todella hieno puhe! Minä olen myös järkyttynyt Olli Immosen tekstistä, ja samalla kommenteista, jotka puolustavat häntä. Miten tällainen voi olla mahdollista? Ei pitäisi olla, ei enää! Onneksi immostelu sai aikaan vastareaktion, mielenosoitukset ympäri Suomea ovat hieno asia.

  VastaaPoista
 4. Katsokaa tämän päivän Hesarista vierekkäin ote Perussuomalaisten maahanmuuttopoliittisesta ohjelmasta 2015 ja Immosen kirjoituksesta: samaa ne ovat, Immonen on vain käyttänyt outoa paatosta. Tulee aivan mieleen, että hän olisi lainannut jotain valmista tekstiä, samaa mitä Breivik ja sijoittanut siihen maaksi Suomen.

  Nämä spontaanit mielenosoitukset ovat hyvä juttu. Olisi myös hyvä, jos saataisiin aikaan oikein monikulttuurisuusyhdistys, sille jäsenyhdistyksiä joka kolkkaan ja hyvin valmisteltuja tapahtumia säännöllisesti, niin että näillä, jotka luulevat puhuvansa koko kansan suulla menisi luu kurkkuun.

  Enemmän Miskan kaltaisia nuoria, siitä se lähtee! KIITOS Miska!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kaikille kommenteistanne! Löysin tämän muutaman kuukauden takaisen puheen ja tajusin sen sopivan juuri nyt kuin tehtynä tähän juttuun. Oli hämmästyttävää, miten nopeasti pystyttiin kokoamaan kokonaisia mielenosoituksia ympäri Suomea - se kertoo ryhmän voimasta, yhteistyöstä. Ja suomalaisten halusta irtisanoutua tiettyjen henkilöiden mielipiteistä. Uskon hyvään. Uskon edelleen.

  VastaaPoista
 6. Hienon puheen olet pitänyt.

  Koska puheessa mainitsit toisen maailmansodan, tuli mieleeni väistämättä Hitlerin Taisteluni, jota olen lukenut tämän kesän. Alkuun se eteni suhteellisen hyvin kun pystyi laittamaan hirveydet taka-alalle ajattelemalla, että tämä on jo mennyttä. Nyt tämän monikulttuurisuusjupakan vuoksi kyseinen kirja alkoi tökkiä, ei sen aatteet olekaan eilistä päivää. Hitler perustelee kirjassaan juutalaisvihaansa muun muassa sillä, että he ovat yksi kansa, mutta levittäytyneet loisimaan muiden maiden, eritoten Saksan riesaksi. Erityisesti he, kuten myös monet muutkin erilaiset ihmisryhmät ovat pohjasakkaa, loisia, rikollisia jne. Kirja tuo vahvasti mieleen tämän päivän kirjoituksen.

  Pitänee kuitenkin todeta, että kyllä maailma on mennyt eteenpäin. Juuri nuo mielenosoitukset ympäri Suomen sen osoittavat. Puhujat ja kaikki. Enää ei hyväksytä Taisteluni-kirjan kaltaista maailmankuvaa. En usko että silloinkaan. ''Uskon hyvään. Uskon edelleen.'' Juuri näin!

  VastaaPoista