lauantai 14. marraskuuta 2015

Pray for Paris

Eilisiltaiset tapahtumat järkyttivät kaikkia. Mikään muu ei yhdistäkään meitä: osa huutaa "rajat kiinni", osa ei halua kääntää selkäänsä hätää kärsiville. Osa on epävarma kannassaan. Pelko ja epävarmuus ovat normaaleja, inhimillisiä tunteita karmeiden tapahtumien sattuessa kohdalle tai lähelle. Pariisi on lähempänä kuin Syyria tai muu maa, joka kärsii jatkuvista itsemurhaiskuista.

Terrorin uhka on olemassa, sitä kukaan tuskin kiistää. Siihen pitää suhtautua asian vaatimalla vakavuudella. Pitää vain muistaa se, että juuri Pariisin terrori-iskun tekijöitä - joiksi tämänhetken tietojen mukaan epäillään Isisiä tai Al-Qaidaa - ovat niitä ryhmiä, joita meille tulevat turvapaikanhakijat pakenevat. 

Suomi ei saa muuttua terrorismin pelossa ahdasmieliseksi, eikä me saada kääntää selkäämme hädänalaisille. Meidän pitää panostaa jatkossa entistäkin paremmin turvapaikanhakijoiden sopeuttamiseen ja kohdata heidät juuri sellaisina kuin he ovat. Hyvin sopeutunut, työllistetty henkilö ei hae apua ääriaatteista. Sama koskee Suomessa syntyneitäkin: kaikenlaiset ääriryhmät vetoavat juuri niihin, joiden mielestä yhteiskunta työntää heitä luotaan. Siksi nuorten työttömyyteen ja syrjäytymiseen pitäisi puuttua.

Maailma on pelottavampi paikka asua kuin moneen kymmeneen vuoteen - viimeksi ydinsodan pelko sai suomalaiset pelkäämään oman turvallisuutensa puolesta. Isis on näyttänyt sen, ettei se pelkää eikä kunnioita ketään. 

Rauhaa ja kärisvällisyyttä meille kaikille. Pray for Paris.

1 kommentti:

  1. Viisas kirjoitus, Miska!

    Nyt on ollut niin paljon tietoa pakolaisten kurjista matkoista etsimään turvaa, niin uutisissa, dokumenteissa kuin lehdissäkin ja muussa mediassa, että luulisi ihmisten silmien avautuvan sille, keitä he ovat. He tarvitsevat kaiken myötätuntomme. Ja kuten sanot syrjäytymistä on yritettävä estää hyvällä suunnittelulla.

    VastaaPoista