lauantai 7. marraskuuta 2015

Tango tunteiden tulkkina

Tänään 7.11. on Teemalauantain ohjelmistossa suomalaisten ja argentiinalaisten yhteinen rakkaus: tango. Tuo tulinen, intohimoinen ja melankolinen musiikki on viihdyttänyt ja kiihdyttänyt suomalaisia jo pitkään. Mikä siitä tekee upean? 

Suomalaisen tangon kultakaudet sijoittuvat 60-luvun sekavaan aikakauteen. Samaan aikaan sattuivat päällekkäin niin suurten ikäluokkien aikuistuminen, kaupungistuminen kuin koko suomalaisen kulttuuriperän muuttuminenkin. Pitkähiuksiset pojat alkoivat valloittaa Suomea kuka minkäkin bändin basistina tai käheä-äänisenä laulajana. Beatles-huuma oli suurimmillaan.

Samaan aikaan vanhempi väestö  joka totta kai vihasi "nykynuorten" menoa – rakastui tangoon, joka muistutti maalaismaisemasta, romanttisista heinäkasoista ja maitolaitureista. Tango avasi lukkoja karmivien sotien jälkeen, jotka olivat jättäneet miehiä haavoittuneiksi sekä henkisestä että fyysisesti.

Ja varsinkin henkisesti.

Monista sodan kokeneista miehistä kasvoi jämäköitä ja hiljaisia isiä, joiden pojista tuli helposti viinaanmeneviä ja vetäytyviä. Tango antoi luvan tulla lähelle, tango antoi luvan sanoa ääneen asioita, joita ei suomalainen mies muuten kyennyt sanomaan. Suomalainen tango kertoo rakkaudesta sen kauneimmalla tavalla: tunteella, voimakkaasti ja eläytyen.

Virran vietävänä


Olavi Virran syntymästä on tänä vuonna tullut kuluneeksi sata vuotta. Virta teki tangon suomalaiseen muotoon, hän väänsi sitä niin, että suomalainenkin tavistyllerö ymmärsi. Kohta tangoa soitettiin kaikkialla, eikä yksikään bändi päässyt pälkähästä: jopa itse Frederik on muistellut, kuinka joutui ensimmäisinä vuosinaan taipumaan kansan tahtoon, vaikka mieli tekikin jo astella uuteen virtaukseen eli discoon.

2000-luvun tangokuninkaalliset eivät koskaan pääse kokemaan sitä tangohuumaa  enkä minäkään, harmi. Onneksi tässä aivan viime vuosina on noussut upeita, hienoja tangokuninkaallisia, jotka ovat skandaalien sijaan tehneet hienoa musiikkia. Uskon siihen, että tango jatkaa kansan sydämessä vielä pitkään.


Tämä kaikkihan on pelkkää stereotyyppistä yninää, mutta sillä on vahva totuudenpohja: tangossa on sisällä niin paljon tunnelatausta, että aniharva tanssimusiikin laji tulee koskaan yltämään samaan.

Teemalauantai 7.11.2015 klo 21.00 Yle Teemalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti