perjantai 6. marraskuuta 2015

Tieto-Finlandia -ehdokkaat 2015

Taas on se kaunis aika vuodesta, kun minäkin höristelen korviani kirjauutisten äärellä. Mitkäpä muut valinnat aiheuttaisivat niin paljon purinaa ja murinaa kuin Finlandia-palkintoehdokkaat? Tällä kertaa Tieto-Finlandia -ehdokkaissa ei ole mukana yhtään elämäkertaa, ja mukaan on otettu vain ja ainoastaan pienten ja keskisuurten kustantamojen tuotantoa. Se on ainakin aina hyvä kuulla!

Tieto-Finlandia on minulle se oikea Finlandia-palkinto, koska olen aivan hullaantunut tietokirjoihin ja asiaproosaan. Tämän vuoden ehdokkaista olen lukenut vain yhden näin etukäteen, mutta ainakin pariin haluaisin tarttua vielä joskus.

1. Kansankodin pimeämpi puoli (Atena), Tapio Tamminen

Olen blogannut kirjasta täällä, luin sen tässä jokin aika sitten. Antaa hieman perspektiiviä nykyelämään ja nykyiseen maahanmuuttokeskusteluun...

2. Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla (SKS),  toim. Sari Katajala-Peltomaa, Christian Krötzlin, Marjo Meriluoto-Jaakkola

Kyseinen kirja on saanut alkunsa Tampereen Vapriikissa olevasta, hienosta ja avartavasta näyttelystä, jossa kerrotaan - noh, suomalaisten tekemistä pyhiinvaelluksista. Kannattaa tsekata näyttelykin, jos haluatte lukea kirjan!

3. Marimekko. Suuria kuvioita (Into), toim. Esa Koivuranta, Kati Pehkonen, Tuija Sorjanen ja Annina Vainio

Supisuomalainen designtuote pitää pintansa vuodesta toiseen. Kiva kirja varmasti, vaikkei iskekään juuri minun hermooni.

4. Piikojen valtakunta. Nainen, työ ja perhe 1600-1700-luvuilla (Atena), Tiina Miettinen

Historiakirjallisuuteen on parin vuoden aikana tullut hyvin vahva naistrendi, mikä heijastaa historiakirjallisuuden murroskautta. Enää historia ei olekaan his story vaan myös her story - ja toivottavasti joskus myös sukupuolineutraaleja stooreja. Lukulistalle!

5. Maailma piirtyy kartalle. Tuhat vuotta maailmankartan kulttuurihistoriaa (John Nurmisen Säätiö), Marjo T. Numminen

Varmasti moni meistä on lapsena lukenut mummolassa tai vaikka ukkilassa vanhaa karttakirjaa ja ihmetellyt kirjan hauskoja tuoksuja ja outoja kuvia. Kartat ovat aina mielenkiintoisia, myös nykyiset googlemapsit. Mutta mikään ei voita kunnon karttakirjaa!

6. Millaista on olla eläin? (SKS), Helena Telkänranta

Jaa-a... Tämäpä on hyvä kysymys. Eläinten mielentoimintaan erikoistunut kirja on ainakin täysin erilainen kuin normaalit hevos- ja kissakirjat. 

1 kommentti:

  1. Millaista on olla eläin? on lukupinossani. Olen utelias kirjan suhteen.

    VastaaPoista