perjantai 25. maaliskuuta 2016

Miksi papeista kertova sarja koukuttaa?

Pieni kirjabloggaaja Savosta - kuten monet muutkin suomalaiset - on hurahtanut aivan täysin ranskalaiseen draamasarjaan Tapahtukoon sinun tahtosi. Yle Teemalta parhaillaankin tuleva sarja kertoo ranskalaisista pappiskokelaista, jotka kukin vuorollaan kyseenalaistavat oman uskonsa ja yhteiskunnan normit. Oma suosikkini papeista on Yann, joka aina yrittää toimia uskonsa ja moraalinsa mukaan, mutta saa usein toisten vihat niskaan.

Mutta miksi kummassa papeista kertova sarja on koukuttanut niin monet suomalaiset? Lukiollamme kävi vastikään luterilaisen kirkon pappi, joka hänkin tunnustautui sarjan faniksi.

Toinen aivan samanlainen esimerkki on sairaalasarja Syke, tuo kotimainen sarja, joka on jo edennyt kolmannelle kaudelle. Sekin koukuttaa aivan huomaamatta. Kummankin sarjan resepti on varsin yksinkertainen: näytetään todellisuus sellaisena kuin se on, ja tehdään hahmoista samaistuttavia.

1. Uskottavuus


Tapahtukoon sinun tahtosi ei yritä tuputtaa mitään, ei yritä esittää mitään muuta kuin on. Pappiskokelailla on jokaisella omanlaisensa taustat ja omanlaisensa ongelmat - ja jokainen vuorollaan joutuu kohtaamaan pahimmat pelkonsa. Usko - jokaisen katolilaisen pyhin asia - on koetuksella monesti.

Papit, samoin kuin itse paavikin, ovat vain ihmisiä eivätkä yliluonnollisia uskovaisia. Jopa paaveilla on valtakamppailunsa ja itsekkyytensä - ja jopa nimenomaan paaveilla.

2. Teemat


Tapahtukoon sinun tahtosi on siinä mielessä mielenkiintoinen sarja, että se on selvästi suunnattu ranskalaisille, katolilaisille katsojille. Kolmen tuotantokauden aikana sarjassa on käsitelty kaikki katolilaisen kirkon tabut: itsemurha, lasten hyväksikäyttö, abortti, homous, pakolaiset. Suomalaisesta katsojasta tuntuu jopa vähän hassulta, kun abortista tehdään niin iso juttu, mutta oikeasti katolilaisissa maissa abortti on edelleen tabu ja kielletty aihe.

Toisaalta sarja näyttää kristinuskon tärkeimmän opin, lähimmäisenrakkauden, tärkeyden. Pappiskokelaat haluavat pelastaa maailman, vaikka joskus byrokratia yrittää torjua aikeet.

3. Ajankohtaisuus


Juuri nyt myös Suomessa puhutaan paljon kirkon asemasta ja siitä, mikä kirkon asema pitäisi olla valtiossa. Myös pappiskokelaat sarjassa joutuvat sitä miettimään. Ylipäätään maailmassa olisi juuri nyt hyvä kysyä: Mikä on uskontojen tärkein anti? Miksi lähimmäisenrakkauden sanoma on jäänyt kaiken muun alle? Tarvitaanko uskontoja enää mihinkään?

Yle Teema esittää tänään, pitkäperjantaina, kaikki Tapahtukoon sinun tahtosi kolmannen tuotankokauden jaksot peräkkäin klo 10 alkaen. Kaikki jaksot on myös nähtävillä Yle Areenassa.
    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti