tiistai 31. toukokuuta 2016

Luin: Salaatit, Kati Jaakonen

Kati Jaakonen: Salaatit

Readme.fi: 2015


2010-luvun suureksi trendiksi ovat nousseet salaatit: toimistotyöntekijät, opettajat ja jopa raksamiehet käyvät lounastauollaan paikallisessa salaattibaarissa ja kaatavat kitaansa vuosittain tuhansia tonneja avokadoa, tonnikalaa, tomaatteja ja balsamico-kastiketta.

Eikä siinä, salaattien maailmaan voi upota heposti. Niiden avulla voi uskotella itselleen syövänsä terveellisesti ja siten, ettei painokäyrä pompsahda taivaisiin.

Totuus on toki, että tässä Kati Jaakosenkin kirjassa pääpaino on niissä salaateissa, joissa on enemmän kaloreita kuin normi makaronilaatikossa. On lihapullasalaattia, pastasalaatteja, perunasalaatteja höystettynä majoneesilla. Toki kirjassa on myös erikseen osia "kasvissalaateille", minkä nimi naurattaa minua ja kumppaniani. Kasvissalaatti. Salaatti jossa on oikeasti salaattia!

Herkuttele kuvilla


Kirjan paras antia ovat herkulliset kuvat. Aih, voih! Ruokakirjana Salaatit-kirja on siis varsin onnistunut: se saa lukijan oikeasti haluamaan salaatteja ja kokeilemaan erilaisia sekoituksia. Vesi tulee kirjaimellisesti kielelle.

Ainoat miinukset kirjan resepteissä on aikakäsitykset: monissa nykyajan reseptikansioissa on merkitty, kuinka kauan (noin suunnilleen) ruuan laittamiseen kuluu. Sitä olisin toivonut tähänkin kirjaan. Myöskin useat reseptit ovat aika summittaisia mitä tulee aikaan. "Kypsennä kunnes ovat hieman pehmenneet" sopii ehkä osaan salaateista, mutta olisin toivonut osassa kirjan teksteissä tarkempia ajanmääreitä.

Käytännössä


Heti aluksi ajattelin kokeilla lihapulla-pastasalaattia, jonka nimestä voi jo päätellä sen olevan tuhdimpi salaatti. Katsokaas, mitä tapahtui!


Alkuvalmistelut näyttivät varsin terveellisiltä.
Porkkanaa, paprikaa, parsakaalia ja tomaatteja.
Tältä se sitten näytti valmistuttuaan. Oikein maukasta ja ihanaa!
Tosin, tavallisten lihapullien sijaan tein gluteenittomia (ja pastakin oli gluteenitonta), koska sairastan ärtyneen suolen oireyhtymää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti