maanantai 12. syyskuuta 2016

Avaan #5vaikuttavintaromaania-listaani

Twitterissä villitsi parisen viikkoa sitten ihana "viisi vaikuttavinta romaania" -listaus, jossa jokainen sai listata omat rakkaat kirjansa. Minun valintani toivat mieleeni niin paljon muistoja, ajatuksia ja ajatelmia, etteivät ne mahtuneet 140 merkkiin. 

Siksipä ajattelin listata blogiini nyt ne kirjat, jotka ovat tehneet kaikkein suurimman vaikutuksen. Kirjat eivät ole missään paremmuusjärjestyksessä. 

1. Tuntematon sotilas, Väinö Linna

Onko tämä nyt se kliseinen osuus tästä postauksesta? Lukiessani muiden kirjanystävien vastauksia huomasin, että Väinö Linna on usean suosikkilistalla. Myös minun. Tuntematon sotilas teki niin suuren vaikutuksen tuossa kolmisen vuotta sitten, kun sen ensi kertaa luin, että meinasin pökertyä. Mikä murre! Mitkä henkiöhahmot! Ei ihme, että Tuntematonta on taas saatavilla sekä teatterissa että kohta myös valkokankaalle.

Blogissa: vain mainintana siellä täällä

2. Taivaslaulu, Pauliina Rauhala

Varmasti yksi kauneimmista kirjoista, jonka olen lukenut. Ehdottomasti. Harva kirjailija osaa kuvata ihmisten elämää niin runollisesti, puhtaasti ja tarkasti. Niin, että vaikkei elämäni liity millään tavalla lestadiolaisuuteen - josta kirja kertoo - se koskettaa minuakin syvältä.

Blogissa: kirja-arvostelu, http://kirjoitanjaluen.blogspot.fi/2013/12/luin-taivaslaulua-rauhalan-tahtiin.html, sekä teatteriarvostelu, http://kirjoitanjaluen.blogspot.fi/2016/05/teatterissa-taivaslaulu.html

3. Taivaan tuuliin, Terhi Rannela

Varhaisnuoruudessani, kuusi-viisi vuotta sitten, luin paljon nuortenrealismia. Terhi Rannelasta tuli yksi suosikeistani. Luin myös paljon Salla Simukkaa jo ennen kuin hänestä tuli julkkis! Taivaan tuuliin sai minut valitsemaan historian ammatikseni - ja sillä tiellä olen yhä. Värisyttävä, raivostuttava, räjähtävä kirja.

Blogissa: kirja-arvostelu, http://kirjoitanjaluen.blogspot.fi/2013/11/luin-taivaan-tuuliin-terhi-rannela.html

4. Poika nimeltä Kuukivi, Sjón

Harva kirjailija pystyy vaihtamaan tyylistä toiseen kesken kirjan. Sjón pystyi. Rivoista seksikohtauksista siirrytään runolliseen, utumaiseen tunnelmaan silmänräpäyksessä. Tämä on kirja, jota en ymmärtänyt yhtään, en yhtään. Siksi rakastan tätä kirjaa. Homous näytetään väkevänä, voimakkaana. Tarkkaan tehty hlbti-kirja.

Blogissa: kirja-arvostelu, http://kirjoitanjaluen.blogspot.fi/2014/05/luin-poika-nimelta-kuukivi-sjon.html

5. Minä matkustan yksin, Samuel Bjørk

Tästä kirjasta en ole edes tehnyt blogipostausta! Luin sen tässä ihan hiljattain, ja kirja iski kovaa. Paljon kovempaa kuin samaan aikaan lukemani Varistyttö (Erik Axl Sund). Mikä voima! Mikä taito saada henkilöt elämään! Odotan innolla herran seuraavaa teosta.

6 kommenttia:

 1. Terhi Rannelan Taivaan tuuliin -kirjasta olen harvoin nähnyt juttua, mutta ihanaa, että se on sinun #5vaikuttavintaromaania-listalla! Se löytyy myös minun listaltani ja oli muutama vuosi sitten todella pysäyttävä, jopa hurja lukukokemus, joka on kulkenut mukanani siitä asti. Pitääkin käydä lukemassa, mitä olet kirjoittanut siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oo! Hienoa, että Rannela on sykähdyttänyt muitakin kuin mua!

   Poista
 2. Oi, Tuntematonta sotilasta lukuunottamatta kaikki ovat minulle tuttuja kirjoja. Tuntematonkin on ehdottomasti lukulistalla, ja Täällä Pohjantähden alla on varmaankin vaikuttavin kirja koskaan. <3 Mutta yhdyn mielipiteeseesi: Taivaan tuuliin oli kyllä hieno ja pysäyttävä kirja. Rannela on kertakaikkiaan hieno kirjailija ja on ilo että hän aikoo jatkossakin kirjoittaa myös nuorille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntematon sotilas on kyllä niin klassikko, että se kannattaa lukea. Voin tosin paljastaa, etten ite oon lukenut Täällä Pohjantähden alla -kirjoja :D

   Poista
 3. Poika nimeltä kuukivi - nimenomaan noin! En minäkään tainnut ymmärtää mitään, tai ainakin hyvin vähän, mutta pidin kovasti. Siitä ei tullut itselleni vuoden kirja tai mikään suuri lemppari, mutta hieno teos se on ehdottomasti! Taivaan tuuliin oli myös hyvä ja Taivaslaulu, vaikka en siitä pitänyt yhtä paljon kuin monet muut, Tuntematon on lukematta...

  Näitä listoja on ollut kyllä hauska lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Yleensä kirjat, joita ei ymmärrä, ovat vain sekavia, mutta Poika nimeltä Kuukivi oli erilainen - toisella tavalla vaikeasti ymmärrettävä.

   Poista