perjantai 4. marraskuuta 2016

Siri Kolu ehdolla Finlandian saajaksi! Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia

Tämän vuoden suuri shokki Finlandia-palkinnoissa oli tietenkin Finlandia Juniorin muututtua Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandiaksi.

Eivät sitten yhtään pidempään ja tylsempää nimeä keksineet? Sori vaan, mutta minua naurattaa tämä nimenvaihto.

Noh, joka tapauksessa, tämän vuoden Finlandia-ehdokkaissa on särmää! Olen erittäin tyytyväinen valittuihin ehdokkaisiin. 

1. Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin (Otava)


Tämän vuoden kenties tärkein nuortenkirja (siis omasta näkökulmastani) on ollut Siri Kolun Kesän jälkeen kaikki on toisin. Kirjan teemana on vapaus olla oma itsensä, vapautuminen menneisyyden kahleista. Se, miten joku toinen voi hyväksyä minut tällaisena kuin olen. 

Kirjassa puhutaan paljon transsukupuolisuudesta, ja päähenkilö onkin transsukupuolinen nuori, Peetu.

Kirja on minun mielestäni sen verran tärkeä, sen verran koskettava, tärkeä ja sivistävä, että ehdottomasti ansaitsisi palkinnon! 

Mutta on nämä muutkin ehdokkaat upeita kirjoja!

2. Katri Kirkkopelto: Piki (Lasten Keskus)


Katri Kirkkopelto ei ole nimenä minulle tuttu, mutta sillä hetkellä, kun näen hänen kuvitustaa, huudahdan: "Aivan! Tämähän se oli!" Kirkkopellon käsiala, kuvitusjälki, on minulle kyllä tuttua. Olen joskus hänen kirjojaan siis varmaan lukenut siskonlapsilleni.

Kirjan teemat ovat tärkeitä ja painavia: kiusaaminen, torjuminen ja lopulta ystävyyden suuri voima, joka pyyhkii surun silmistä.

3. Lena Frölander-Ulf: Minä, Muru ja Metsä/Jag, Fidel och Skogen (Schildts & Söderströms)


Tarina pelokkaasta lapsesta, jonka pelokkaat ajatukset väistyvät, kun maaginen metsä levittäytyy hänen eteensä. Kirja on kuvattu lapsen näkökulmasta, lapsen ehdoilla. Matkalla metsässä tavataan monia metsän asukkeja.

Aivan kuten vanhoissa suomalaisissa kansansaduissa! Näkki ja muut olennot ovat kuuluneet suomalaiseen tarustoon vuosisatoja. Ihanaa, että ideaa edelleen käytetään!

4. Sanna Isto (kuvitus Sami Saramäki): Maan alaiset (WSOY)


Maan alaiset  on varhaisnuorisolle tarkoitettu kirja, jossa kuvitus tukee tekstiä. Isto on kirjoittanut maailman, jossa Suomenlinnan alla on maanalaisten käytävien verkosto. Maan alaiset onkin siis selvästi fantasiatyyppinen seikkailuromaani.

Teemoina kirjassa ovat rohkeuden ja itseluottamuksen löytyminen. 

5. Juuli Niemi: Et kävele yksin (WSOY)


Mielestäni myös tämä kirja saattaisi napata Finlandia muiden nenien edestä. Raadin mukaan Juuli Niemen nuortenromaani on kunnianhimoinen mutta onnistunut. Pakahduttava tarina ensirakkaudesta.

Tosin, minä en ainakaan halua muistella omaa ensirakkauttani - se oli liiankin pakahduttavaa, kuristavaa jopa.

 6. Seita Vuorela (postuumisti): Lumi (WSOY)


Okei, Seita Vuorelan aloittama ja Vilja-Tuulia Huotarisen viimeistelemä romaani on tämän vuoden kohutapaus. Voiko jonkun kirjaa palkita, jos sen on viimeistellyt toinen kirjailija? Minusta Vuorelan mukaan ottaminen oli erittäin kaunis ele.

Toivottavasti kuitenkaan, jos kirja voittaa Finlandian, se ei voita sitä pelkästään sen takia. Toivottavasti romaani luetaan romaanina eikä kohuteoksena.

1 kommentti:

  1. Get all the best alcoholic drinks on Duty Free Depot!

    All the world famous brand name drinks for unbeatable low price tags.

    VastaaPoista