perjantai 11. marraskuuta 2016

Telkkarissa: Sorjonen

Mikä: Sorjonen-sarja Ylellä ja Areenassa

Miksi: ainut suomalainen dekkarisarja, joka on myyty jo ulkomaille asti

Milloin: Yle TV1 sunnuntaisin klo. 21.05, Areenassa jo nyt kaikki jaksot katsottavissa


Ville Virtasen tähdittämä Kotikatsomo: Sorjonen on ollut tämän syksyn kohudraama. Onhan se sentään ensimmäinen täysin suomalainen dekkarisarja, joka on synkkä, hyvin ruotsalainen ja vieläpä myyty jo ulkomaille asti!

Olen jo pitkään miettinyt, että haluaisin jakaa tuntemuksiani ja näkemyksiäni liittyen Sorjoseen. Olenhan kotoisin hyvin läheltä Lappeenrantaa, Sorjosen päätapahtumapaikkaa - juureni ovat sekä Pohjois- että Etelä-Karjalassa. 

Kokonaisuudessaan voi sanoa, että sarja on koukuttava ja tarjoaa varmasti vastinetta Yle-verolle. Tässä vähän tarkempi sepustus:

1. Maisemat + tunnusmusiikki


Enpäs tiennytkään, että Lappeenrannan seutu voi olla näin kaunis, kunnes Sorjosessa esiteltiin maisemia! Miten en ole koskaan nähnyt asioita tältä kantilta? Niin nättejä ilmakuvia, että mieli tekee heti lähteä täältä tylsän betoniselta Tampereelta ja suunnata luonnon ääreen Karjalaan. Kiiltäväpintaisia järviä, humisevia metsiä ja varsin nättiä kaupunkikuvaakin.

Lisäbonuksena voi mainita sarjan tunnusmusiikin, joka on varsin epäsuomalainen! Todella kaunis tunnari.

2. Murre


Anteeksi vain, mutta tämä seikka on varmasti suurin virhe koko sarjassa. Kaikki tv-sarjan lappeenrantalaiset puhuvat savo-karjalan murretta, vielä huonoa sellaista! Ihan oikeasti, harva nuorisosta puhuu enää murteita, niin surullista kuin se on. Eikä läheskään kaikki aikuisetkaan. Tähän olisi riittänyt, jos pari sieltä täältä olisi puhunut murretta ja muut olisivat pärjänneet mä-sä-puhekielellä. 

Ja kyllähän se kuulostaa aika tönköltä, kun Jaakko Saariluoma puhuu karjalan murretta...

3. Juonen kanssa on oltava kärsivällinen


Toden totta, aluksi juoni tuntuu hitaalta ja epäuskottavalta, mutta sitten, kun Sorjonen pääsee vauhtiin ja rikolliset alkavat tehdä virheitä, juonikin rupeaa rullaamaan. Tämä sarja vaatii kuitenkin pientä totuttelua, mutta älkää luovuttako! Katsokaa ainakin puoleen väliin saakka.

4. Ville Virtanen


Virtanen on varmasti koko sarjan suurin vetonaula. Hänen hahmonsa Sorjonen on varsin samanlainen kuin Sherlock Holmes: yli-inhimillinen ja etäisen oloinen. Tosin, poikkeuksena ainakin alkuperäiseen Holmesiin, Sorjosella on vaimo ja tytär, ja läheiset välit perheeseensä. 

Oikeastaan parhaimpia kohtauksia Sorjosessa ovatkin ne hetket, kun isä-Sorjonen ja tytär juttelevat. Ne on niin taitavasti käsikirjoitettuja, että ihan oikeasti purskahtaa nauruun silloin kuin tytärkin. Miten taitavaa sanailua suomalaisilta! 

5. Nuoret näyttelijät


Ylipäätään olen erittäin tyytyväinen tv-sarjan nuoriin näyttelijöihin. He ovat niin taitavia ja luontevia! Jopa luontevampia kuin monet aikuisnäyttelijät. Nuorten keskinäinen sanailu on nykyaikaista, modernia kieltä, joka on aika lähellä nuorten oikeaa kielenkäyttöä. Hienoa!

3 kommenttia:

 1. Hei, olen vasta nyt katsonut Sorjosta. Tuo murreasia oli oikein hyvä kommenti. Olisi riittänyt että muutama puhuu karjalanmurretta. Lisäksi minulle pisti korvaan ”miuta-siuta” sanat. Äitini on Viipurin mlk:sta ja hänen puheessaan mie ja sie taipuvat minnuu ja sinnuu. Sanotaanko Lappeenrannan seudulla tosiaan ” siuta”?

  VastaaPoista
 2. Hei,
  Anteeksi, mutta vain kertoakseni, että olemme paikkakunnan yhteiskunta ja tarjoamme rahalainoja kaikille vakaville ja rehellisille ihmisille liiketoiminnan laajentamiseksi tai ostokseksi. Korko on 3% vuodessa.
  Lisätietoja ota meihin yhteyttä sähköpostitse.

  Sähköposti:  simondurochefort@gmail.com

  VastaaPoista